Агенције за привремено запошљавање: светла будућност или злокобна перспектива?

Аутор чланка
У нашем позитивном праву делатност „изнајмљивања” запослених није изричито регулисана Законом о раду, па се с разлогом поставља питање како се формалноправно може уредити овај правни посао који у нашем друштву постоји и опстаје упркос одсуству званичне регулативе

 

Као „рационални регулатор друштвених конфликата”, право би требало да „регулише оне односе који сами од себе не могу бити регулисани”. С друге стране, одређени друштвени однос право треба да регулише и усмери у одређеном правцу. постоје, међутим, бројне ситуације у којима се испољила „немоћ” права, када се у одређеним друштвеним скупинама, нарочито у етничким заједницама, примењивало право које није важеће. Отуд се и поставља питање шта је уопште право – оно које је прокламовано или оно које се стварно примењује?

Ови основни правни принципи врло лако се могу применити и у случају агенција за привремено запошљавање, актуелне и врло распрострањене друштвене појаве у нашој земљи, која постоји и опстаје упркос одсуству званичне регулативе. Очито је да су животне потребе и пракса отишли корак испред постојећих прописа, што је противно поменутом општем правном принципу да право треба да регулише постојеће односе и да их (увек када је то могуће) усмерава у одређеном правцу. у дуалитету права и фактицитета, међутим, фактицитет је, као и небројено пута до сада, односио победу. Како ту „битку” не би изгубило, право мора увек да реагује кроз промену својих правила и да покушава да одређену друштвену појаву и праксу регулише и усмерава у жељеном правцу, са свим оним ограничењима које правно регулисање доноси. До тада, у потрази за одговорима на практична животна питања неизбежна су разна „премошћавања”, а одговори се морају потражити у постојећем правном систему. Истовремено, потребно је тражити механизме за регулисање саме друштвене појаве и избегавање могућих злоупотреба које (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме