Алати интерне ревизије и изазови ефикасне управе

Аутор чланка
У институцијама и организацијама које немају системе финансијског управљања, процене пословних ризика и успостављену јединицу интерне ревизије, углавном не постоји дефинисана мисија, визија, стратегија, нити су формулисани стратешки циљеви пословања. Управо се у томе крију изазови ефикасне управе

 

Модеран привредни систем једне земље јесте онај систем који је способан да достигне и одржи висок животни стандард свих својих грађана и да обезбеди једнак приступ за све – образовању, здравству, запошљавању. Ефикасна државна управа представља један од главних услова изградње модерног друштва и здраву основу за развој привредног система. Како у Србији скоро две трећине запослених ради у јавном/државном сектору, увођење интерне ревизије у тој сфери представља мали, али веома значајан корак на путу модернизације и нормализације функционисања државне управе, привреде и друштва у целини.

Повећање животног и економског стандарда грађана представља циљ и политику сваке владе. Да би тај циљ постигла, влада треба да донесе сијасет тешких одлука. Успостављање баланса између онога шта се мора, да би се смириле социјалне тензије, и онога што треба учинити, да би се побољшао животни стандард грађана, увек је представљао тежак и не толико популаран посао у Србији. Оно око чега, ипак, постоји друштвени консензус, јесте побољшање функционисања и ефикасности државне управе. Основно питање које се поставља у том случају јесте питање институција, друштвених група или особе који ће бити задужени за увођење система добре управе у Србији. Најзначајнију подршку свакако мора дати влада доношењем јасних закона и стратегија, затим долазе све државне институције, органи и агенције задужени за економски и социјални развој и на крају, али ништа мање значајну улогу мора имати ефикасно устројена интерна ревизија.

Сама интерна ревизија у јавном сектору посматра се као функција коју обавља овлашћена, организационо и функционално независна јединица интерне ревизије (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме