Алтернативне санкције и алтернативни начини извршења казне

Аутор чланка
Иако све земље света данас теже томе да казну затвора замене њеним алтернативама, ова санкција мора опстати у кривичном законодавству. Електронски надзор у месту становања у нашем законодавству чак се и не сматра врстом казне, већ начином алтернативног одслужења изречене затворске казне

 

Казна затвора представља ограничење слободе преступника одлуком суда, у поступку у ком је утврђено да је реч о починиоцу кривичног дела. Временски контекст њеног настанка углавном се везује за прелаз из средњег века у нови. и пре њеног настанка, међутим, постојао је начин кажњавања лишењем слободе које представља претечу савременој казни затвора. Тако су многи средњовековни градови имали мале локалне тамнице, у које је могло стати двадесет до тридесет заточеника. Данашње казнене установе потичу управо од таквих тамница, где су затварана лица која је по тадашњим схватањима требало „поправити”.

Крајем 18. века и почетком 19. казна лишења слободе јавља се као посебна мера у регистру кривичних санкција, а с њом и казнени заводи као установе за њено извршење. Разлози за појављивање казне лишења слободе су разни, а традиционално се наводе следећи:

1) хуманистичка настојања да се нађе замена за бруталне смртне и телесне казне;

2) промене у скали друштвених вредности (за већину кривичних дела само одузимање слободе сматра се довољном казном); и

3) промена, услед урбанизације и индустријализације, односа према кажњавању који је одликовао сеоског човека: уместо убијања или сакаћења, тражи се његово затварање како би био контролисан и дисциплинован.

 

Последњих деценија казна лишења слободе претрпела је бројне критике и најразличитија негирања, која полазе од карактера и саме суштине овакве казне, па све до истицања превасходног значаја ресоцијализације као основне сврхе кажњавања.

У релативно блиској прошлости примећено је да казна затвора има веома негативан утицај на осуђенике. Још на Другом криминолошком конгресу, који је одржан (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме