Електронско банкарство

Аутор чланка
Искуства напреднијих земаља показују да банка без развијеног система електронског банкарства више неће бити у стању да преживи. С обзиром на то да се потенцијални клијенти банке све више окрећу информисању и комуникацији посредством интернета, банка, као и свака друга озбиљна компанија, једноставно мора да ослушкује потребе клијената у свим могућим димензијама информисања

 

Развој банкарства у Србији генерално се може поделити на два раздобља: период када су у њему преовладавале домаће банке (до деведесетих година прошлог века) и новији период – данас, када доминирају банке с већинским страним власништвом, а које су замениле банке из поменутог периода. Својим доласком, очекивало се да стране банке донесу и савременији и одговорнији приступ клијенту. Уз све проблеме с којима се банкарски корисници сусрећу последњих година (једнострано повећавање камата, обрачун незаконитих затезних камата и сл.), то се у једном делу заиста и догодило и управо се тај део односи на појаву електронског банкарства које постепено, али сасвим сигурно, замењује до тада присутне банкарске ритуале: чекање у редовима, компликоване процедуре и сл.

Електронско банкарство (е-банкинг) представља збир различитих начина управљања информацијама, односно обављања финансијских трансакција употребом савремених телекомуникационих система, односно интернета. Дакле, оно представља брз и ефикасан начин да се без одласка у матичну банку, приступањем интернету и уз одговарајућу апликацију, која се добија од банке, са одређене локације у оквиру простора који припада кориснику или с неког трећег места (током летовања или службеног пута), обави одређена финансијска трансакција, на пример, плаћање рачуна за комуналије.

На овај начин могу се обављати најразличитије финансијске трансакције, остваривати увид у стање на рачуну, пратити промене на рачуну на дневном нивоу, преузимати изводи и сл. Све то се може обављати независно од локације корисника и радног времена банке, дакле 24 часа дневно, (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме