Како се тргује на берзи?

Аутор чланка
У фебруарском издању нашег часописа упознали смо се са основним појмовима у области берзанског пословања. Овај текст нуди одговоре на следећа питања – како се формира цена на берзи и како се на њој тргује

 

Када се одлучите да купујете на берзи све што је потребно да урадите јесте да контактирате са својим брокером како бисте се обавестили о цени акције коју желите да купите или продате. На сајту Београдске берзе и сами можете да сазнате цену с последњег трговања, као и обим трговања и промену цене (процентуално): црвено су обојене акције којима је цена пала, зелено акције којима је цена порасла, а све остале – којима се цена није мењала – беле су.

Начин трговања на берзи је стандардизован. То се односи на предмете трговања, али и на сâм поступак трговања који је до детаља одређен, што и јесу основни предуслови за брзу, ефикасну и економичну трговину. Најопштије речено, правила су свима унапред позната, а изузеци не постоје.

Акција, као хартија од вредности, има своје карактеристичне ознаке: препознаје се по називу под којим се њоме тргује на берзи. На налогу неће писати пуно пословно име, на пример, Друштво за истраживање, производњу, прераду, дистрибуцију и промет нафте и нафтних деривата и истраживање и производњу природног гаса Нафтна индустрија Србије А.Д. Нови Сад, већ само ознака НИИС, или БИПБ – Београдска индустрија пива. Акција има и свој ИСИН број, који додељује Централни регистар хартија од вредности. Осим тога, прописана је и форма у којој се налози испостављају берзи, па се чак и по боји разликује продајни (плави) од куповног (црвени), а тачно је одређено и време њиховог испостављања, као и преглед лица која их могу испостављати. Слободна форма, дакле, не постоји.

Стандардизовање је јако важно, (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме