Како унапредити радно законодавство?

Аутор чланка
У тексту који доносимо у овом и наредном броју изнећемо конкретне предлоге за измену Закона о раду који би допринели унапређењу радних односа у Србији и тако подстакли позитивније пословање и економски раст. Предлози су засновани на концепту флексибилнијих радних односа него до сада, што је у складу са европским процесима током последње деценије

Садашње радно законодавство померило је клатно равнотеже права и одговорности у корист запослених, а на штету послодаваца. На дужи рок, резултат су нижа запосленост и мање ефикасна привреда. Уколико Србија жели да крене стазама стварног економског опоравка, један од праваца реформе морао би да обухвати и радно законодавство. Европска унија је већ кренула тим путем.

 

Предлози за унапређење радног законодавства

У овом броју изнећемо конкретне предлоге за измену Закона о раду у домену заснивања радног односа и личних примања који би допринели унапређењу радних односа у Србији и тако подстакли позитивније пословање и економски раст. Предлози су засновани на концепту флексибилнијих радних односа него до сада, што је у складу са европским процесима током последње деценије.

Слабости радног законодавства у Србији бројне су и веома озбиљне, али би предлози за решавање свих или макар већег броја превазишли задатак овог краћег текста, чија је основна сврха да иницира расправу о реформи (код формулисања предлога коришћен је рад Б. Лубарда, Љ. Ковачевић – Радно законодавство као подршка друштвено одговорном предузетништву, mimeo, 2012).

 

Заснивање радног односа

  1. Радни однос на одређено време

Постојећа одредба Закона о раду је да радни однос на одређено време не сме, ни с прекидима, трајати дуже од 12 месеци, уз прецизирање да је овај тип радног односа дозвољен само када су у питању сезонски послови, рад на одређеном пројекту и повећање обима посла који траје одређено време и слично.

Ово решење је (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме