Коментар Нацрта закона о привременим ограничењима права

Аутор чланка
Циљ доношења закона о тзв. дисквалификованим лицима огледа се у стварању институционалних и инфраструктурних предуслова за већу транспарентност и правну извесност у привредном систему, борби против криминалних и преварних радњи путем заштите права и интереса трећих страна у пословном сектору, као и у спречавању ширења „зачараног круга” дужничко-поверилачких односа. Ипак, већ у самом нацрту указује се на бројне мањкавости нових законских решењa

 

Mинистарство привреде Републике Србије, у сарадњи са Агенцијом за привредне регистре (у даљем тексту: АПР), Привредном комором Србије, Регионалном привредном комором Нови Сад и Регионалном привредном комором Ниш, покренуло је 28. новембра 2014. године јавну расправу о Нацрту закона о привременим ограничењима права (у даљем тексту: Нацрт), који има за циљ стварање предуслова за повећање транспарентности и правне извесности у привредном систему. Јавна расправа завршена је 17. децембра 2014. године и сада је питање тренутка када ће Нацрт прерасти у Предлог закона, након чега ће ући у скупштинску процедуру и бити усвојен.

Нацртом се утврђују основи за привремено ограничење права обављања привредних и других делатности лицима која злоупотребљавају право оснивања предузећа, региструју нови бизнис, при чему актуелну компанију остављају у проблемима, оснивају нову компанију и на њу преносе пословање.

Циљ је стварање институционалних и инфраструктурних предуслова за већу транспарентност и правну извесност у привредном систему, борба против криминалних и преварних радњи путем заштите права и интереса трећих страна у пословном сектору, као и спречавање ширења „зачараног круга” дужничко-поверилачких односа.

Истовремено, намера је отклањање проблема који постоје у досадашњој пракси, али и превентивно деловање на привредне субјекте да извршавају обавезе на време, јер ће привремено ограничење права узроковати њихов лошији рејтинг.

Нацртом је предвиђено формирање регистра који данас не постоји, а који ће омогућити размену података између надлежних органа и институција. Ово ће уједно бити (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме