Кратак осврт на измене и допуне Кривичног законика

Аутор чланка

Као модерна кривична кодификација српског правног система, Кривични законик морао је поново да претрпи измене и допуне, у складу са Истанбулском конвенцијом, али и са актуелним друштвенополитичким потребама

 Напомена Редакције: Овај текст је написан коауторски са Николом Пантелић.

Упркос чињеници да због већег степена правне сигурности кривичноправне одредбе није препоручљиво пречесто мењати, ова правна област, баш као и друге, подложна је променама. Промене материјалног и процесног права могу имати различите корене, било да су условљене стварним потребама или политичким прагматизмом. Узрок често могу бити и прихваћене међународне обавезе, када долази до преузимања готових законских решења, без претераног освртања на реалне потребе за тим и прилике у друштву.

Обавезе прихваћене ратификовањем Истанбулске конвенције обавезују њене потписнице да инкриминишу облике насиља као што су психичко насиље, прогањање, физичко насиље, сексуално насиље, силовање, принудни брак, генитално сакаћење жена, принудни абортус и стерилизацију, сексуално узнемиравање и сл. Република Србија постепено испуњава прихваћене међународне обавезе и изменама и допунама прилагођава свој правни систем захтевима Конвенције.

Међутим, и унутрашње друштвенополитичке прилике, дакле, актуелне потребе друштва диктирају законодавцу текст закона. Промене законодавства су у том случају најпримереније.

Пред нама је велики сет измена и допуна материјалног законодавства (готово 70 чланова обухваћено је изменама и допунама) на које ћемо се, због целисходности и просторних ограничења, највећим делом осврнути у начелу, анализирајући поједина решења која суштински могу допринети променама, односно којима се желело остварење промена.

На обим последњих измена и допуна довољно указује чињеница да је читава једна глава Кривичног законика (у даљем тексту: КЗ) систематизована и „пречишћенаˮ, с тим да није одстрањена млађа кћер кривичног дела Злоупотреба службеног положаја – Злоупотреба положаја одговорног лица, не тако давно конципирана као прелазно (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме