Kривично дело неовлашћеног држања опојних дрога из члана 246а ст. 1. Кривичног законика у судској пракси

Аутор чланка
Бројни судски поступци који се воде због овог кривичног дела, било самостално било у стицају с другим кривичним делима, а најчешће с кривичним делом неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога из члана 246. ст. 1. КЗ-а, стварају утисак да је све у вези с њим правно јасно и да нема никаквих дилема у доношењу одговарајуће судске одлуке. Пракса, међутим, показује другачије

 

Кривично дело неовлашћеног држања опојних дрога из члана 246а ст. 1. Кривичног законика предвиђено је у Глави XXIII под називом „Кривично дело против здравља људиˮ („Сл. гласник РСˮ, бр. 85/2005, 88/2005, 107/2005, 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, у даљем тексту: КЗ) и гласи: „Ко неовлашћено држи у мањој количини за сопствену употребу супстанце или препарате који су проглашени за опојну дрогу, казниће се (…)ˮ.

О штетности опојних дрога до сада је на много места писано, како из правног аспекта тако и из оног медицинског. Осим тога сâм назив групе кривичних дела у којој се налази и ово кривично дело јасно говори о штетности опојне дроге на здравље људи.

Ради бољег разумевања суштине овог текста, који ће дати приказ карактеристичних спорних ситуација у судској пракси, с цитирањем судских одлука (подразумева се теоријско познавање кривичног права у вези са овим кривичним делом), треба навести развој овог кривичног дела, али од доношења Кривичног законика.

Наиме, у члану 246. КЗ-а („Сл. гласник РС“, бр. 85/2005) који је ступио на снагу 1. јануара 2006. године, а који је носио назив „Неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрогаˮ, у ставу 3. је инкриминисана радња у виду неовлашћеног држања опојне дроге ради сопствене употребе.

Доношењем Закона о изменама и допунама Кривичног законика („Сл. гласник РСˮ, бр. 72/2009), у односу на кривична дела против здравља људи, чланом 95. (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме