Кривично дело преваре из члана 208. Кривичног законика у судској пракси

Аутор чланка
Будући да је кривично дело преваре по својој бројности у судској процедури одмах иза кривичног дела крађе и кривичног дела тешке крађе, од изузетне је важности добро познавање елемената овог кривичног дела. Бројне и крајње разноврсне судске одлуке које наводимо у овом тексту додатно ће допринети правилном разумевању овог кривичног дела

 

 

Kривично дело превара предвиђено је чланом 208. Кривичног законика („Сл. гласник РСˮ, бр. 83/05, 88/05, 107/05, 72/09, 111/09, 121/12, 104/13, 108/14, у даљем тексту: КЗ) у глави 21. која носи назив „Кривично дело против имовинеˮ.

 

Статистички гледано, ово кривично дело је знатно заступљено у кривичној процедури, а у надлежности је Основног суда.

Само дело у свом саставу има основни облик (ст. 1), лакши облик (ст. 2) и тежи облик (ст. 3 и 4)

Основни облик, а предвиђен у члану 208. ст. 1. КЗ-а гласи: „Ко у намери да себи или другом прибави противправну имовинску корист доведе кога лажним приказивањем или прикривањем чињеница у заблуду или га одржава у заблуди и тиме га наведе да овај на штету своје или туђе имовине нешто учини или не учини, казниће се…ˮ.

Лакши облик, а предвиђен у члану 208. ст. 2. КЗ-а гласи: „Ко дело из става 1. овог члана учини само у намери да другог оштети, казниће се…ˮ.

Тежи облик, а предвиђен у члану 208. ст. 3. КЗ-а гласи: „Ако је делом из става 1. и 2. овог члана прибављена имовинска корист или је нанета штета у износу који прелази четири стотине и педесет хиљада динара, казниће се…ˮ.

Такође, тежи облик, а предвиђен у члану 208. ст. 4. КЗ-а гласи: „Ако је за дело из става 1. и 2. овог члана прибављена имовинска корист или је нанета штета у износу који прелази милион и пет стотина хиљада динара, казниће (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме