Легализација – (не)достижни склад правног и фактичког стања

Аутор чланка
У свом најновијем покушају да фактичко стање усагласи с правним, легализација бесправно изграђених објеката, као јединствен правни институт нашег позитивног законодавства, доноси низ олакшица. У овом броју говоримо о накнадама за уређење градског грађевинског земљишта

Распадом бивше Југославије и ескалацијом ратних сукоба на територији бивших република, осим добро познатих последица које производи сваки грађански сукоб, настао је један нови феномен, феномен бесправне градње, до тада познат само по спорадичним и изолованим случајевима.

У то време, држава суочена с проблемом прилива великог броја становника с подручја захваћених ратним сукобима толерисала је бесправну градњу, а поједине локалне самоуправе чак су је и подстицале, и то управо код оне категорије лица којa je највише и билa погођенa догађајима из деведесетих година прошлог века – избеглица из бивших југословенских република.

С временом, међутим, овај феномен постаје правило, па тако у Србији, а пре свега у Београду, у коме данас живи више од четвртине становништва наше земље, бесправна градња постоји као друштвени проблем већ више од две деценије.

У жељи државе да реши овај акутни проблем настаје институт легализације бесправно изграђених објеката до тада непознат у законским решењима европских држава.

Наиме, током деведесетих година прошлог века, тадашњи законски прописи увели су у правни систем Србије институт легализације бесправно изграђених, односно реконструисаних објеката, као могућност накнадног издавања грађевинске и употребне дозволе за објекте који су већ изграђени и приведени намени. Овакав институт настао је из потребе да се под нешто лакшим условима (пре свега урбанистичким) правно стање усагласи са фактичким, да се уместо рушења ових објеката, што у таквим околностима не би било оправдано, изда накнадна грађевинска и употребна дозвола, чиме би се овакви објекти из нелегалног превели у легално стање и тиме изједначили са оним објектима који су изграђени у (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме