Поједностављени царински поступак увоза и извоза робе на основу фактуре

Аутор чланка
Иако вредан поштовања, број корисника поједностављеног царинског поступка на основу фактуре представља знатну мањину у односу на укупан број учесника у царинским поступцима, па је стога текст који доносимо и својеврстан позив заинтересованим предузећима да размотре наведене могућности ради евентуалног подношења захтева

Поједностављени царински поступак увоза и извоза робе на основу фактуре представља значајну новину у царинском пословању у Републици Србији и истовремено шансу, пре свега, малим и средњим предузећима да царинске поступке и процедуре обављају брзо, ефикасно, рационално и са знатно мањим трошковима. Уз издато одобрење од стране Управе царина, поменута предузећа могу овакав поједностављен царински поступак обављати употребом фактуре која прати робу у увозу или извозу, односно могу обављати царинске поступке без обавезе коришћења царинских декларација.

Суштина овог поједностављеног царинског поступка састоји се у томе да се не користе царинске декларације за декларисање робе, већ се увозни или извозни царински поступак обавља подношењем фактуре, као и електронском комуникацијом са Управом царина. Конкретан царински поступак и евентуални преглед робе у суштини се обављају на граничним прелазима, што већ само по себи омогућава обављања овог поједностављеног царинског поступка у било које време (гранични прелази раде свих седам дана у недељи и у интервалу од 0 до 24 часа).

Ова врста поједностављеног поступка одобрава се за царинске поступке стављања робе у слободан промет и извоз робе, а уколико је у питању амбалажа може се одобрити и привремени увоз, привремени извоз, поновни увоз и поновни извоз.

 

Роба која може бити обухваћена поједностављеним поступком на основу фактуре

Како се овај поједностављени царински поступак не заснива на употреби царинске декларације, неопходно је да роба обухваћена фактуром, с царинског становишта, буде ниско ризична и истовремено једноставна, лако препознатљива, као и да ју је могуће прегледати на граничном прелазу. Осим тога, (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме