Последице стечаја банака на кориснике банкарских услуга

Аутор чланка
У јавности се све чешће могу чути приче да Народна банка Србије у сваком тренутку појединим банкама може одузети дозволу за рад, те овај текст првенствено служи у информативне сврхе како би се корисници банкарских услуга унапред обавестили о својим правима и обавезама уколико до таквог развоја догађаја и дође

 

 

Пословање банака се на сликовит начин може објаснити кроз поједностављен приказ финансирања банака и пласмана прикупљених средстава. Депозити које корисници банкарских услуга имају код банака служе за улагања из којих банке обезбеђују свој профит. Ти депозити се обезбеђују на различите начине, а најчешће потичу од самих грађана који у банкама имају отворене рачуне (текуће, штедне и сл.), као и од предузетника и правних лица, за чије је пословање неопходно отварање рачуна у пословним банкама. Улагања ових средстава у банкарске операције разноврсна су и зависе како од пословне политике саме банке, тако и од тренутне ситуације на тржишту капитала.

Све док су обезбеђени ликвидност прилива и повраћај уложених средстава банке који обезбеђује профит, пословање банака се одвија у складу с теоријским концептом. Колико ће бити успешан повраћај уложених средстава саме банке зависиће, наравно, и од исправних одлука њених органа управљања. И све док је биланс банке такав да она може уредно да измирује своје обавезе, не постоји бојазан да ће се банка наћи у ситуацији да обустави своје пословање.

Закон о стечају и ликвидацији банака и друштава за осигурање („Сл. гласник РСˮ, бр. 61/2005, 116/2008 и 91/2010, у даљем тексту: Закон о стечају банака) последњи пут је мењан 2010. године. Тек је, међутим, у последњих неколико година доживео своју пуну примену, а то се десило покретањем стечајног поступка над неколико српских банака, конкретно, Агробанке ад Београд, па Привредне Банке ад Београд, да би се (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме