Практични аспекти државинске заштите

Аутор чланка
Институт државине и концепт њене правне заштите представљају кост у грлу и тачку спотицања свим неправницима који врло тешко разумеју овај институт и не пропуштају да истакну његову неправедност и дискутабилност. Овакав став донекле има смисла, будући да државина и није право. С друге стране, она није ни неправо

 

У тексту који следи покушаћемо да кроз призму закуподавних односа приближимо концепт државине и државинске заштите, будући да је она од кључног значаја за разрешење многих спорних уговора о закупу.

Закупци се врло често понашају неодговорно, наносећи материјалну штету закуподавцима и одбијајући да сносе било какву накнаду за то, а закуподавци се у таквој ситуацији осећају немоћно, сматрајући да им држава обезбеђује врло слабу правну заштиту. И будући да су неупућени у сопствена права, закуподавци све то трпе беспомоћно, плаћајући рачуне за комуналије и сносећи друге трошкове редовног одржавања објекта, а које би иначе требало да сносе сами закупци. Неретко се, међутим, дешава да поставка овог проблема буде и обрнута. Наиме, постоје и случајеви у којима се закуподавци понашају супротно закону и уговору, трудећи се да на сваки могући начин закупце неосновано и без упозорења иселе из њихових станова.

У наставку текста објаснићемо на који би начин закуподавци, баш као и закупци, требало да реагују у бројним ситуацијама, те како да покрену механизам судске заштите уз помоћ којег би у кратком року могли да остваре своја права. Осим тога, илустроваћемо и два примера из судске праксе по државинској тужби.

И премда на први поглед не изгледа тако, закуподавни односи јесу заиста велики проблем, будући да се директно тичу великог броја наших суграђана. Од 2,4 милиона стамбених јединица, колико их има у Републици Србији, у 2,1 милион заиста и живе власници и њихове породице, док је (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме