Практични аспекти микрокредитирања у Србији

Аутор чланка
У Србији тренутно послује више микрокредитних друштава која у договору с банкама кредитирају клијенте. Таква пракса, али и бројни други разлози изнети у овом тексту, говоре у прилог реалној потреби за микрокредитирањем и у нашој земљи

 

 

Да би правном или физичком лицу банка одобрила кредит за развој неке предузетничке идеје, један од постављених захтева јесте да ово лице буде довољно кредитно способно у складу с прописима и политиком те банке. У пракси, многа лица не спадају у ову категорију из бројних и често врло различитих разлога (на пример, не поседују одговарајућа средства обезбеђења, године живота им се не подударају с годинама које се захтевају општим условима пословања банке и сл.).

Већ дужи временски период у свету је развијена пракса да лица која имају смањену кредитну способност и која због тога не могу да аплицирају за редован банкарски кредит, за давање кредита могу да се обрате специјализованим микрокредитним институцијама. Таква пракса је заступљена и у региону, где постоје прописи којима се регулише рад микрокредитних институција (рецимо, у Црној Гори).

Творац идеје микрофинансирања је Мухамед Јусуф, који је за развој ове идеје добио Нобелову награду 2006. године. Још седамдесетих година прошлог века развио је ову замисао у Индији и она се показала веома успешном. У нашој земљи, нажалост, оваква пракса није могућа будући да се, сходно одредби члана 5. ст. 2. Закона о банкама („Сл. гласник РС”, бр. 107/2005 и 91/2010), давањем кредита у Србији могу бавити искључиво банке.

Народна банка Србије не подржава озакоњење микрокредитних институција сматрајући да у Србији послује већ довољан број банака које су оријентисане у правцу давања кредита предузетницима, баш као и малим и средњим предузећима. Мишљења смо да се с позиције основног услова за постојање микрокредитних институција, а то је (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме