Јавне набавке и буџети

Аутор чланка

 

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

 

ПИТАЊЕ: Као наручилац смо у плану јавних набавки за 2018. годину имали процењену вредност 2.000.000 динара за набавку електричне енергије. Спровели смо поступак јавне набавке мале вредности и закључили уговор о комерцијалном снабдевању у складу са Законом о енергетици. Након тога оснивач Град *** доноси о одлуку о уступању 100 нових бројила ЈКП ***. То су бројила закупаца којима ЈКП *** издаје пословне просторе на основу повереног посла. Након тога очекује се ребаланс буџета, при чему треба да се ЈКП *** одобри нови износ за додатну набавку електричне енергије. Наше мишљење је да тај додатни износ за нову набавку електричне енергије не сме прећи 3.000.000 и да наручилац, сходно ЗЈН-у, опет мора да иде у поступак јавне набавке мале вредности јер је њим већ реализовао једну набавку у текућој години, што у збиру са већ спроведеним поступком износи 5.000.000 динара, а то је горњи лимит за јавне набавке мале вредности. Да ли смо у праву или наручилац у ребалансу ипак може да повећа износ и за више од 3.000.000 и спроведе отворени поступак?

ОДГОВОР: Ребалансом буџета може да се повећа износ и преко 3 милиона уколико су то реалне потребе. Како околност додатне потрошње није била позната у моменту покретања првог поступка, а средства у финансијском плану су била толика да се могао спровести поступак ЈНМВ, наручилац није прекршио одредбе ЗЈН-а. Новонастала околност набавке проц. вредности изнад 3 милиона није сама по себи спорна, а наручилац ће за ову набавку спровести отворени поступак.


ПИТАЊЕ: У одлуци о додели уговора у отвореном поступку јавне набавке погрешно смо навели да је рок за подношење захтева за заштиту права 5 уместо 10 дана. С обзиром на то да је грешком остао рок од 5 дана, подразумели смо да (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме