Јавне набавке и буџети

Аутор чланка

 

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

 

Измена Плана

ПИТАЊЕ: Имамо недоумицу везану за измену Плана јавних набавки за 2018. годину: Грађевинске радове расписали смо на период од годину дана или до утрошка планираних средстава, која износе 4.990.000,00 динара без ПДВ-а. У питању је квалификациони поступак, при чему је квалификовано петоро понуђача. Спроведен је оквирни споразум.
Како се драстично повећао број захтева за прикључке од стране потрошача, планирана средства утрошена су пре времена и неопходно је изменом плана обезбедити додатна средства, расписати нову набавку.
Да ли изменом Плана којом би се обезбедило додатних 1.500.000,00 дин. без ПДВ-а за период до краја 2018. године треба расписивати отворени поступак, јер већ прелазимо уговорених 5 милиона динара, или је могуће да се за тај износ спроведе јавна набавка мале вредности, с обзиром на то да је у питању квалификациони поступак и да на позив може да одговори само неко од петоро квалификованих понуђача?

ОДГОВОР: Уколико је у питању квалификациони поступак, потребно је спровести само другу фазу квалификационог поступка и у том смислу изменити План јавних набавки.


Раскид уговора о јавној набавци и обезбеђивање континуитета у снабдевању

ПИТАЊЕ: Спровели смо јавну набавку хране по партијама у отвореном поступку. Изабрани добављач за партију „свеже воће и поврће” и партију „риба” тражи након 6 месеци промену цена, иако уговор предвиђа фиксну цену. Одбили смо предлог за повећање цена, а добављач најављује раскид уговора. Шта можемо да урадимо како бисмо обезбедили континуитет у снабдевању? Може ли се у новом поступку, претпостављамо отвореном, променити услов да је цена фиксна?

ОДГОВОР: Да би се обезбедио континуитет у снабдевању ако је сада раскинут уговор и није протекло пуно времена од раскида уговора, наручилац може да се обрати Управи за јавне набавке за примену преговарачког поступка по основу хитности. Наравно, у сваком новом поступку може да се уговори да (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме