Образовање

Аутор чланка

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

Поступак доказивања да су деца похађала школу

ПИТАЊЕ: Како да поступи школа у случају када се на почетку школске године јави ромска породица српског држављанства која је до сада живела у иностранству и жели да упише децу различитог узраста у школу, али нема документа – сведочанства стране школе, нити други доказ о похађању школе у иностранству, осим извода из МКР РС. Наиме, узраст детета могуће је одредити, али не и ток школовања у иностранству. У РС никада нису били у систему образовања. Претпоставља се да нису редовно похађали школу или да уопште нису похађали школу у иностранству пошто немају података ни о школи у иностранству. У који разред уписати децу у овој ситуацији?

ОДГОВОР: У случају када родитељи не поседују ниједан документ да су деца похађала школу, треба да се обрате Министарству просвете, науке и технолошког развоја лично, где ће предати захтев и дати изјаву. Министарство их може упутити на упис у одговарајући разред условно, наложити да накнадно прибаве одређена документа и сл. У сваком случају, на родитељима је поступак доказивања да су деца похађала школу. Са одговарајућом потврдом Министарства просвете упис деце може да се обави.

Евиденције у образовању и васпитању

ПИТАЊЕ: Мајка ученице 4. разреда основне школе поднела је писмени захтев школи да јој се омогући увид у комплетан предмет, тј. у документацију везану за школовање њене ћерке, као и да јој се изда фотокопија исте. Напомињемо да ово дете не похађа наставу, већ је мајка до сада увек тражила да јој се омогући образовање код куће, које је одбијено с обзиром на то да та област није регулисана подзаконским актима, али по препоруци ресорног секретаријата ученица завршава разред полагањем разредних испита. Да ли мајци треба дозволити увид и фотокопирање докумената, с обзиром на то да је (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме