Прекршајно право

Аутор чланка

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

ПИТАЊЕ: Одлуком Уставног суда по иницијативи за оцену уставности и законитости несагласном са законом проглашена је одредба Одлуке о јавним паркиралиштима којом је предвиђено кажњавање за прекршај супротно тој одредби одлуке. Имајући у виду одредбе члана 61. Закона о Уставном суду, свако чије је право повређено има право да поднесе предлог за измену појединачног акта надлежном органу по правилима поступка по којима је тај акт и донет. Пошто је у питању прекршајни поступак, поставља се питање у којој форми се подноси такав предлог, затим ком надлежном органу – Прекршајном суду или можда јавном тужиоцу или неком трећем, као и по правилима ког поступка ће грађани моћи да траже повраћај износа плаћених казни.

ОДГОВОР: Претходно питање да ли има основа за тражење измене појединачног акта односи се у овом случају вероватно на осуђујућу пресуду Прекршајног суда јер, по члану 58. Закона о Уставном суду, општи акт (овде: Одлука о јавним паркиралиштима) за који је Уставни суд утврдио да није у сагласности са законом престаје да важи даном објављивања одлуке Уставног суда у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Ако претпоставимо да ипак има основа за тражење и да није спорно питање ретроактивне примене одлуке Уставног суда, по члану 61. истог закона онај коме је повређено какво право био би овлашћен да од прекршајног суда који је донео одлуку о прекршају и прекршајној одговорности тражи измену пресуде (што би се радило у форми предлога) у складу са правилима прекршајног поступка. Али по Закону о прекршајима нема ванредног правног лека који би овде био применљив (нема основа за понављање поступка, а захтев за заштиту законитости овде нема смисла ни сврхе).

Будући да се у питању спомињу казне које су грађани већ платили, то би значило да су прекршајни поступци због прекршаја по Одлуци  о јавним паркиралиштима правоснажно (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме