Прекршајно право

Аутор чланка

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

 

ПРИМЕНА ЗАКОНА О СПРЕЧАВАЊУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА

 

 

 

ПИТАЊЕ: По ком члану Закона о заштити података личности имамо право да тражимо личну карту приликом потписивања уговора о посредовању са клијентима – продавцима и купцима?

ОДГОВОР: Чл. 12. Закона о заштити података личности гласи:
„Обрада без пристанка
Члан 12.
Обрада без пристанка је дозвољена:
1) да би се остварили или заштитили животно важни интереси лица или другог лица, а посебно живот, здравље и физички интегритет;
2) у сврху извршења обавеза одређених законом, актом донетим у складу са законом или уговором закљученим између лица и руковаоца, као и ради припреме закључења уговора;
2а) у сврху прикупљања средстава за хуманитарне потребе;
3) у другим случајевима одређеним овим законом, ради остварења претежног оправданог интереса лица, руковаоца или корисника.”
С обзиром на то да је Законом о спречавању прања и финансирања тероризма предвиђена обавеза обвезника да узме фотокопију личне карте, пасоша или другог документа у сврху идентификације и вођења евиденције о лицу, то, сходно тачки 2. члана 12, обвезник може да узме документ за идентификацију од КЛИЈЕНТА и исти обради сходно Закону о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

 

 

 

 

 

 

ПИТАЊЕЗбог измена Закона о прекршајима (казне у фиксном износу) ЈКП… не може да процесуира доплатне карте преко Прекршајног суда, путем захтева за покретање прекршајног поступка. Предлог ЈКП-а је да се изменом Одлуке о јавним паркиралиштима у поступак наплате доплатне карте уведе комунална полиција која би за неплаћене доплатне карте издавала прекршајне налоге, на шта иначе по закону има право. Све ово и из разлога што је ЈКП као предузеће основао град … као стопостотни власник, комунална полиција је део градске управе, а сматра се и да би било повољније и за кориснике.

Да ли на овај начин може да се врши наплата доплатних карата или наплата мора да се врши (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме