Радно право

Аутор чланка

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

 

Прековремени рад

ПИТАЊЕ: Како треба обрачунати радне сате и зараду запослених у следећој ситуацији: запослени који раде на фарми, раде 7 сати дневно и раде и суботом 7 сати. Тиме добијамо 42 сата. Да ли се за та 2 сата плаћа прековремени рад?

ОДГОВОР: Пуно радно време по Закону о раду (члан 51. став 1) износи 40 часова недељно, што значи да би било исправно да запослени суботом раде 5 сати. То значи да додатна 2 сата рада у недељи имају карактер прековременог рада уколико се код вас (с обзиром на то да се ради о фарми, претпостављамо пољопривреда) не уведе прерасподела радног времена (по члану 57. Закона о раду), односно да се у једном периоду ради како сад наводите, а у другом да се ради мање, да би се у просеку поштовало законско радно време.


ПИТАЊЕ: Које су обавезе послодавца код којег нема прековременог рада, односно да ли и такав послодавац треба да води евиденцију и, ако треба, како изгледа та евиденција?

ОДГОВОР: У члану 55. Закона, који регулише распоред радног времена код послодавца, утврђено је: „Послодавац је дужан да води дневну евиденцију о прековременом раду запослених.”

Ова законска одредба уведена је да би инспектори рада контролисали постојање и плаћање прековременог рада. Ако такав рад у конкретном случају не постоји, сматрамо да нема потребе водити икакву евиденцију, односно када инспектор рада тако нешто пита, довољна је изјава послодавца да прековремени рад није присутан код њега. Уосталом, у наведеном законском решењу стоји да се води евиденција прековременог рада, што значи да таква евиденција не постоји ако нема прековременог рада.

Законодавац није ни на који начин предвидео како ће се конкретно водити такве евиденције у случају да постоји прековремени рад запослених, те на послодавцу остаје да предметно питање уреди (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме