Радно право

Аутор чланка

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

 

 

 

ПИТАЊЕ: Када се врста радног односа мења из одређеног времена у неодређено време и то током трајања уговора о раду, а не по истеку уговора о раду, да ли се са запосленим закључује анекс или нови уговор о раду?

ОДГОВОР: Закон о раду није прецизирао овај детаљ, па сматрамо да ова промена може да се констатује анексом уговора о раду или новим уговором о раду. Ако се, на пример, уз врсту радног односа мењају и неки други елементи уговора о раду (коефицијент, обрачун стимулације или неки други детаљ), можда је елегантније решење то урадити новим уговором о раду, али понављамо – и једно и друго решење је могуће.

 

 


 

 

ПИТАЊЕ: Да ли је послодавац (у питању је привредно друштво) у обавези да доставља исплатне листе запосленима који раде преко привремено-повремених послова?

ОДГОВОР: Према члану 121. Закона о раду, послодавац је дужан да запосленом приликом сваке исплате зараде и накнаде зараде достави обрачун. Зато сматрамо да таква обавеза не постоји када се ради о привремено-повременим пословима.

 

 


 

 

ПИТАЊЕ: Имамо запосленог (који је тренутно на неплаћеном одсуству) коме у августу треба да се продужи боравак у нашој земљи. За то му је, између осталог, потребан и уговор о раду. С обзиром на то да је он на неплаћеном, мирују му права и обавезе из радног односа. Да ли ипак постоји могућност да му се продужи боравак?

ОДГОВОР: За време неплаћеног одсуства запосленом мирује радни однос, а уговор о раду је неопходан ради добијања радне дозволе. У вашој ситуацији предлажемо да договорите са запосленим прекид неплаћеног одсуства и закључење новог уговора о раду.

 

 


 

 

ПИТАЊЕ: Да ли послодавац може да донесе одлуку на основу које помера коришћење годишњег одмора у ситуацији када запослени није искористио 10 дана годишњег одмора из 2017. године, међутим, због (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме