Радно право

Аутор чланка

Кликните на питање које Вас интересује да бисте прочитали одговор.

 

Притвор запосленог и престанак радног односа

ПИТАЊЕ: Виши суд је одредио притвор запосленој, који траје већ 6 месеци. Има ли основа за доношење одлуке о престанку радног односа по одредби члана 176. став 1. тачка 3. Закона о раду?

ОДГОВОР: За престанак радног односа према цитираном члану Закона релевантно је једино одсуство услед издржавања казне затвора. Ступање у притвор не може да има исте правне последице као и ступање на издржавање казне, нити може да доведе, ако траје дуже од шест месеци, до престанка радног односа.

Накнада зараде у случају боловања

ПИТАЊЕ: Запослени код послодавца који је на боловању у континуитету од 2016. г. није се на време јавио лекарској комисији, а фонд здравства на чији терет пада боловање признао је право на боловање од дана кад се јавио комисији и пренео на посебан рачун за боловање умањени износ, тј. за пола месеца. Да ли послодавац треба на свој терет да исплати износ за цео месец или само колико је пренео фонд здравства?

ОДГОВОР: Републички фонд плаћа боловање преко 30 дана и послодавци немају никакве обавезе по том питању. Према томе, колико је запослени примио за конкретан месец, то је укупан износ накнаде зараде, а послодавац нема обавезу да плати разлику до пуног месеца.

Запошљавање особа са инвалидитетом

ПИТАЊЕ: Имајући у виду обавезу послодавца да запошљава особе са инвалидитетом, да ли послодавац може да запосли особе са инвалидитетом са скраћеним радним временом од 6 сати или то мора бити пуно радно време?

ОДГОВОР: Под запосленом особом са инвалидитетом сматра се радни однос, односно запошљавање особе са инвалидитетом на основу уговора о раду закљученог на неодређено или одређено време, у складу са прописима о раду. У том смислу, под запосленом особом са инвалидитетом не сматра се лице са којим послодавац има закључен (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме