Скидање и повреда службеног печата и знака из чл. 327. КЗ-а у судској пракси – НОВО –

Аутор чланка
У овом тексту изложена су законодавна решења, спорне ситуације и судска пракса која се односи на кривично дело наведено у наслову.

 

У оквиру главе XXIX Кривичног законика („Сл. гласник РС”, бр. 85/05, 88/05, 107/05, 72/09, 111/09, 121/12, 104/13, 108/14 и 94/16) под називом „Кривична дела против државних органа” налази се и кривично дело скидање и повреда службеног печата и знака, предвиђено у чл. 327. КЗ-а.

Ради се, с једне стране, о важном и значајном кривичном делу, а с друге стране, оно је мало заступљено у судској процедури.

Историјски гледано, на шта је нужно указати, наведено кривично дело било је нормирано у чл. 222. КЗ-а РС, при чему је важило до ступања на снагу Кривичног законика 1. јануара 2006, али у глави ХХ, под називом „Кривична дела против јавног реда и правног саобраћаја”.

Правилан је став законодавца да наведено кривично дело више није у групи кривичних дела против јавног реда и правног саобраћаја, већ у групи кривичних дела против државних органа.

Разлог је јасан: службене печате и знаке постављају службена лица одређених државних органа.

Наведено кривично дело, онако како је нормирано, има свој основни облик (чл. 327. ст. 1. КЗ-а) и норму о покушају кривичног дела (чл. 327. ст. 2. КЗ-а).

Основни облик, предвиђен у чл. 327. ст. 1. КЗ-а, гласи: „Ко скине или повреди службени печат или знак који је овлашћено службено лице ставило ради осигурања предмета или просторија или ко без скидања или повреде печата или знака уђе у такву просторију или отвори предмет на којој је био стављен печат или знак, казниће се…”.

Основни елементи наведеног кривичног дела јесу:

  1. скидање или повреда службеног печата или знака;
  2. постављање истих од стране службеног лица ради осигурања предмета или просторије;
  3. улазак у просторију или отварање предмета на којима је био стављен службени печат или знак.

Суштина овог кривичног дела је у раду државних органа у делу осигурања предмета и просторија (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме