Швајцарска ноћна мора

Аутор чланка
Чини се да би у решавању проблема кредита индексираних у швајцарским францима ускоро могло доћи до консензуса супротстављених страна. Постојеће стање, свакако, не одговара кредитним дужницима, али је више него јасно да и банкама отежава постојеће пословање

 

Некада најповољнији облик задуживања, стамбени кредити у „швајцарцима” данас представљају ноћну мору свима онима који су се задужили у овој валути. Корисници ових кредита суочили су се са две невоље: наглим скоком курса франка и једностраним увећањем камате од стране банке. Истина, нису све банке то чиниле, али оне које то јесу озбиљно су утицале на финансијски положај својих клијената, угрожавајући њихову егзистенцију и могућност редовне отплате, али су истовремено покренуле и лавину незадовољставa и иницијативу грађана да концентришу и удруже своје снаге и искуство у покушају да се поврати неосновано наплаћени новац.

Дакле, сага о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима креће од 2006. године. У почетку су ти кредити нуђени у оквиру стандардне понуде банака, можда и у подједнакој мери с кредитима индексираним у еврима. Тек 2007. и 2008. године ови кредити доживљавају праву експанзију и банке крећу у знатно агресивнију кампању нуђења ових облика кредитног задуживања. Ове околности се поклапају с неописивом потребом грађана за бољим животом на почек и решавањем стамбеног питања, у ситуацији када се економска слика Србије поправљала из године у годину. Цене некретнина вртоглаво расту, јагма за становима је у сталном порасту и они се продају још док су само део пројекта о изградњи. У року од само неколико месеци догађало се да цене станова у истом делу града порасту и до 30%.

Банке су ту прилику искористиле појачаном понудом стамбених кредита, с обзиром на чињеницу да је највећем делу становништва то био једини начин за решавање стамбеног питања. (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме