Узбуњивачи у правном систему Републике Србије

Аутор чланка

На примеру узбуњивача може се посматрати еволуција овог института у нашем праву, који је испрва био увођен „стидљиво” и „местимично”, да би најзад сазрели услови за његово потпуно правно регулисање. У својој радној верзији, предложени закон засад није одговорио свим постављеним захтевима

Након претпрошлогодишњег случаја службенице у затвору на југу Србије, којa је пријавилa злоупотребе у трошењу новца руководства тог затвора, и моменталног укључивања највиших државних структура у њену заштиту (будући да је поменута службеница добила отказ), наша јавност је по први пут сазнала за узбуњиваче.

Иако је институт узбуњивача у нашем правном систему тек у повоју, у упоредном законодавству он је присутан већ дужи низ година, па су тако пре више од једне деценије агент америчког Еф-Би-Аја који је написао јавно писмо оптужујући ову агенцију за пропусте у вези с терористичким нападом од 11. септембра и две особе коју су указале на компанијску корупцију проглашени за „особе године” према магазину Тајм за 2002. годину.

У току прошле године у Републици Србији признато је укупно око 60 статуса узбуњивача, од чега њих 19 у Специјалној болници „Соко бања”, а Закон о заштити узбуњивача тренутно се налази у фази израде.

Ко су заправо узбуњивачи?

Према једној правној дефиницији, узбуњивање подразумева „обелодањивање лошег управљања, корупције, незаконитих радњи или других неправилности, јавности или овлашћеним лицима, које обично чине запослени у органима власти или предузећу”. Реч је, заправо, о запосленима у органима власти (на пример, ветеринарској инспекцији) или предузећу који укажу да је у том органу или предузећу дошло до предузимање кривичних дела у јавном интересу (на пример, неплаћање пореза, давања мита, угрожавање животне околине), при чему су до тог сазнања, по правилу, дошли обављањем својих радних задатака, а услед чега на свом радном месту трпе штетне последице (отказ (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме  


1 2 3 4 5