Закони из области безбедности – преглед најважнијих измена

Аутор чланка
Скупштина Србије недавно је усвојила читав сет измена и допуна закона из области безбедности, од којих су свакако највећу пажњу изазвале измене и допуне Закона о Безбедносно-информативној агенцији, Закона о одбрани и Закона о Војсци Србије, које су и предмет овог текста.

 

Стављајући по страни политичке примедбе које су могле да се чују током расправе о предложеним изменама и допунама, мора се истаћи да оне доносе доста тога новог, посебно унутар Војске Србије и система одбране, док по питању рада Безбедносно-информативне агенције може да се каже да су ове измене и допуне заиста биле неопходне како би БИА могла несметано да функционише. Основни разлог за промену досадашњег Закона о БИА јесте то што је рад својих припадника БИА усклађивала према постојећем Закону о полицији, што је неретко представљало изузетан проблем за њено функционисање.

Измене и допуне Закона о БИА

Може се рећи да је јавност беспотребно узнемиравана причом да се наводно директору БИА изменама и допунама дају превелика овлашћења. Природно је и нормално за сваку државну фирму или агенцију да директор одлучује ко ће и да ли ће бити примљен у радни однос, да ли ће неко бити посебно награђен за рад и колика ће бити висина плате запосленог, као и да донесе акт о систематизацији радних места. Овим изменама и допунама то је коначно озакоњено.

Такође, јавиле су се бројне примедбе на члан 20б, који наглашава да за попуњавање радних места у Агенцији није обавезан конкурс, те да о заснивању радног односа у Агенцији одлучује директор. Ово свакако није нешто што је неприродно за рад обавештајних и безбедносних структура јер, уколико би конкурс за пријем нових оперативаца био јаван, свака друга служба би лако могла да пошаље свог човека који испуњава све прописане услове и тако би убацила унутар наше службе свог агента. Иначе, прави конкурс за пријем у радни однос (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме