Законито и праведно до положаја у државној управи

Аутор чланка
Нормативни оквир за постављење на положај у државној управи заокружен је. Ипак, све животне ситуације није могуће преточити у норму, па се зато смисао тумачења права огледа у добром познавању прописа и њиховој практичној примени у сваком појединачном случају, али и у етичком приступу

 

Радноправни институт постављења на положај у државној управи недовољно је окупирао пажњу стручне јавности, која постављења на положај по правилу везује за политичко позиционирање и расподелу моћи, а не за јавни интерес. У актуелном тренутку, интересантно је размотрити како Влада, у потрази за домаћим и иностраним стручњацима са знањем и професионалним способностима, поставља државне службенике на положај.

Ово је важно и крајње осетљиво питање, како за државу тако и за грађане који у њој живе. За државу, јер од квалитетних кадровских решења зависи успех послова који се обављају у државној управи и функционисање свих сегмената власти, извршне, законодавне и судске. Добри познаваоци државне управе и послова који се у њој обављају вишеструко су корисни: стручним знањима и способностима они доносе одлуке, односно помажу руководиоцима да донесу рационалне и законите одлуке водећи рачуна о ресурсима који су им на располагању. То доноси уштеду финансијских средстава и рационално коришћење људских потенцијала. Људи су вредност и зато их треба пажљиво бирати у процесу селекције, у законито прописаном и спроведеном поступку.

За грађане то значи сигурност, ефикасност и лакше обављање свакодневних послова. С друге стране, професионално, законито и етично поступање запослених, а посебно оних на положајима, грађанима улива поверење у државне институције и челникe државе.

И када је одабир кадрова у питању, успостављањем јасних критеријума, правила поступка, рокова, овлашћења, обавеза и одговорности, дискрециона права која стоје на располагању доносиоцима одлука своде се на реалне оквире који се могу утемељено образложити. У ситуацијама где су (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме