Значај и перспектива ревизије (са посебним освртом на интерну ревизију у јавном сектору)

Аутор чланка
Даљим развојем капацитета, али и обуком интерних ревизора ојачали би се институционални потенцијали и у значајној мери подигло поверење у рад државних институција. Србија би постала функционално ефикаснија држава, па би погодности свега тога врло брзо осетили и сами грађани

 

Почеци развоја ревизије везују се за стару Грчку и Рим. Постоје, међутим, и друга мишљења која износе доказе да корени ревизије сежу чак до 3500. године пре нове ере. Наиме, записи из Месопотамије (глинене таблице) показују ситне ознаке на странама бројева укључених у финансијске трансакције. Тачке (провере) сведоче о систему верификације и контроле који делом спадају у послове ревизије.

Ревизија, какву ми данас познајемо, започета је током индустријске револуције у Енглеској у 19. веку, када су се појавили власници капитала који су своје свакодневне послове поверавали другим лицима. С временом, њима је била потребна независна процена пословања јер су више били изложени ризику од грешке или криминалне радње него власници-менаџери који су сами обављали и контролисали посао. Развој професије екстерне ревизије, дакле, настаје раздвајањем власничке функције од управљачке између власника и менаџера привредног субјекта где се јавља потреба ових првих да на један објективан и непристрасан начин контролишу рад других. Прихватање потребе за интерном ревизијом и њен развој, с друге стране, одвијали су се знатно спорије. Сама интерна ревизија развила се из екстерне ревизије и на почетку је била усредсређена на проверу рачуноводствене документације. Постепено се развијала као посебна делатност која је била усмерена на процесе управљања ризиком, консалтинга и провере контрола управљања организацијом. Даљи развој интерне ревизије подстакнут је тридесетих година 20. века, после велике економске кризе у САД. Тада је основан Институт за интерну ревизију који је својим радом побудио изузетно интересовање за ову професију. С друге стране, у земљама (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме