О чему преговарамо са ЕУ?

Аутор чланка
Замисао овог текста који доносимо у два наставка јесте у томе да читаоце упозна с начином на који се одвија процес приступања Европској унији, а посебно са условима који треба да буду остварени у поглављима 23 и 24 преговарачког процеса

 

Приступање Европској унији јесте сложен процес који се паралелно одвија на неколико међусобно зависних нивоа. С једне стране, то је процес стабилизације и придруживања, а с друге су то приступни преговори.
На динамику интегрисања државе у Европску унију утичу и способност да искористимо што више средстава из претприступних фондова ЕУ, баш као и начин на који их користимо. Коначно, на улазак једне земље у ЕУ одражавају се догађаји не само на националном плану већ и на међународном. На националном, то је пре свега снага унутрашњих реформи која може у знатној мери да допринесе и брзини преговарачког процеса. То је управо и део приступног процеса на који држава која преговора може најлакше и највише да утиче. С друге стране, међународни контекст зависи од многих чинилаца, које сама држава кандидат не може у потпуности да мења. На пример, глобална рецесија, засићење грађана ЕУ даљим ширењем Уније, али и све друго што унутар ове организације може да подстакне државе чланице на помније промишљање о даљем проширењу. Будући да држава кандидат не може у потпуности да контролише међународно окружење, она своју позицију, ипак, може да ојача изградњом добрих билатералних односа с државама чланицама, и тиме ублажи евентуалне негативне процесе.

Односи Републике Србије и Европске уније
Србија је постала део Процеса стабилизације и придруживања у октобру 2000. године на Самиту ЕУ у Бијарицу. Ипак, најважнији тренутак у досадашњем процесу приступања наше земље Европској унији јесте моменат успостављања првог обавезујућег односа Србије са ЕУ, који је наступио 2008. потписивањем Споразума (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме