Нови модел аплицирања за средства из европских фондова у периоду 2014–2020.

Аутор чланка
У сусрет финансијском оквиру 2014–2020. у којем предлагачи пројеката могу да аплицирају за средства Европске уније, од пресудног значаја за успех у обезбеђивању средстава ради финансирања пројеката, јесте познавање нове процедуре и форме апликационог инструмента

Сваки предлагач пројекта, било да је реч о крајњем кориснику (општине и градови, јавна предузећа, јавна комунална предузећа и друштва капитала која послују средствима у јавној својини), било да је реч о формалном, овлашћеном предлагачу (ресорна министарства), требало би да буде у потпуности упознат с процедуром и начином попуњавања нове апликационе форме.

Обрасце с пројектним предлогом попуњаваће сами корисници, односно овлашћени предлагачи, а од квалитета података и нивоа потребне документације зависи, у самој фази представљања пројеката, да ли ће пројекат ући у ужи избор за добијање средстава из фондова ЕУ. При том, примењиваће се и нова методологија за селекцију пројеката.

На седници Владе одржанoj 7. новембра 2013. године усвојен је документ „Национални приоритети за међународну помоћ за 2014–2017. с пројекцијама до 2020. године” чији је саставни део и методологија за утврђивање приоритетних пројеката.

Апликациони образац и основе методологије припремио је тим стручњака ангажованих у пројекту PPF5 у Републици Србији који финансира ЕУ (Project Preparation Facility 5 – „Програм подршке у програмирању помоћи ЕУ”). Засигурно је да ће Канцеларија за европске интеграције, а пре свега надлежна министарства упознати све будуће потенцијалне кориснике ИПА средстава у Републици Србији о начину конкурисања и областима у којима се може поднети предлог. Тај процес ће се одвијати у оквиру одвојених програма и пројеката и биће везан за дефинисане специфичне циљеве.

Будући да ће се новим формуларом обраћати предлагачи пројеката у области пословне инфраструктуре, енергетске, еколошке (водопривреда и чврсти отпад), као и саобраћајне инфраструктуре, планирано је да се ресорна министарства надлежна за привреду, енергетику, животну средину (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме  


1 2 3