Шта то мучи… учеснике у пројектима ЈПП-а?

Аутор чланка
Кад сагледамо број и вредност активних пројеката ЈПП-а, не можемо се отети утиску да смо далеко од жељеног циља. Још увек су присутне бројне недоумице и отворена питања, па овај текст представља покушај да кроз понуђене одговоре допринесемо отклањању нејасноћа и пружимо подстицај субјектима који у овим пројектима виде шансу да својим учешћем остваре сопствени интерес, али и прилику да допринесу општем напретку

 

Пројекти ЈПП-а и даље представљају незаобилазну тему у круговима који се баве привредним развојем или имају обавезу да, као носиоци јавних овлашћења, раде на задовољавању потреба грађана и то проналажењем нових решења за финансирање и изградњу инфраструктурних објеката или ефикаснијe обављање делатности од јавног значаја. Ове активности се уобичајено своде на разматрање могућности и најаве нових инвестиција. Ипак, кад сагледамо број и вредност активних пројеката ЈПП-а, не можемо се отети утиску да смо далеко од жељеног циља. И даље су присутне бројне недоумице и отворена питања, па овај текст представља покушај да кроз понуђене одговоре допринесемо отклањању нејасноћа и пружимо подстицај субјектима који у пројектима ЈПП-а виде шансу да својим учешћем остваре сопствени интерес, али и да допринесу општем напретку кроз повећање улагања у сектор који је, до сада, био искључиво у домену јавне власти.

 

ОПШТА ПИТАЊА

 

#1 Како се остварује утицај јавне власти у пројектима ЈПП-а и које су опште користи?

Jавна власт се у већој или мањој мери може одлучити за развој пројеката на традиционалан начин или по моделу ЈПП-а, а често је руковођена прагматичним разлозима који су у вези са стањем у буџету, подршком или отпором јавности или чак тежњом да сопствене слабости ублажи поделом одговорности с приватним партнером. У том смислу, а без жеље да понављамо разлоге који се најчешће наводе, истичемо неке аргументе који могу определити (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме