Шта то мучи… учеснике у царинском поступку?

Аутор чланка
Почетак обавезне примене Новог компјутеризованог транзитног система на страни увозника, извозника, царинских посредника, возара и складиштара отвара нове дилеме о начину даље организације досадашњег начина пословања, а поготово уколико су користили неке о од поједностављених царинских поступака. У овом тексту, кроз препознатљиву форму кратких питања и сасвим прецизних одговора, разрешићемо најважније међу њима

 

Ступањем на снагу Уредбе о изменама и допунама Уредбе о царински дозвољеном поступању с робом („Сл. гласник РСˮ, бр. 145/2014) и почетком обавезне примене Новог компјутеризованог транзитног система увозници, извозници, царински посредници, возари и складиштари поново су приморани да битно мењају организацију свог пословања, поготово уколико су користили неке од поједностављених царинских поступака. Разумевање разлога због којих се новине уводе и познавање динамике њиховог увођења учиниће период прилагођавања краћим и безболнијим.

 

#1 Зашто је од 25. јануара 2015. године уведена обавезна примена Новог компјутеризованог транзитног система?

У настојању да поједностави граничне царинске процедуре, да усагласи прописе и начине поступања са онима у ЕУ и да повећа буџетске приходе који се убиру од путарина и других за транспорт везаних делатности, Влада Републике Србије донела је Уредбу о изменама и допунама Уредбе о царински дозвољеном поступању с робом и тиме створила правни оквир и обавезу да се од 25. јануара 2015. године започне с применом Новог компјутеризованог транзитног система, скраћено НЦТС (енгл. New Computerised Transit System).

Иако се у овом тренутку НЦТС примењује само на националном нивоу, јер транзитни поступак започиње и завршава се у местима која се налазе у оквиру царинске територије Републике Србије, очекује се да ће до краја текуће године Република Србија приступити Конвенцији о заједничком транзитном поступку, што ће омогућити да се за робу која се у ЕУ отпрема из Републике Србије, одмах након завршеног извозног царињења, креира транзитни документ (више…)


ПОШТОВАНИ КОРИСНИЧЕ,

ДА БИСТЕ МОГЛИ ДА ВИДИТЕ ИНТЕГРАЛНЕ ВЕРЗИЈЕ ТЕКСТОВА НАШЕГ ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊА ПОТРЕБНО ЈЕ ДА БУДЕТЕ РЕГИСТРОВАНИ КОРИСНИК НАШЕГ ПОРТАЛА И ДА СЕ НА ЊЕМУ ПРИЈАВИТЕ. ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ СУ СВЕПРЕДНОСТИ РЕГИСТРАЦИЈЕ И ПРЕТПЛАТЕ.

ЗА ПИТАЊА ПРЕТПЛАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАНИЦУ ПРЕТПЛАТА.Улогујте се

 Запамти ме